Studenti i profesori Visoke turističke škole u poseti Šapcu i planini Cer

U subotu i nedelju, 22. i 23. oktobra, studenti i profesori Visoki turističke škole iz Beograda, u okviru terenske prakse upoznavanja sa dobrim primerima prakse u turizmu, posetili su Šabac, Spomen kompleks “Cerska bitka” u Tekerišu, planinu Cer i Vilu Albedo u selu Varna. 100 studenata VTŠ u toku posete predvodili su prof. dr Snežana Štetić, prof. dr Dario Šimičević i Nikolina Kosor, stručni saradnik.

Tokom obilaska centralnog gradskog jezgra Šapca upoznali su se sa bogatom istorijom našeg grada. U Spomen kompleksu u Tekerišu, položili su vence i odali poštu cerskim junacima, a u toku obilaska pogledali su stalnu Muzejsku postavku “Cerska bitka” i saznali više o memorijalnom kompleksu. Tokom obilaska planine Cer, posetili su crkvu Sv. Jovana Šangajskog na Lipovim vodama, poklonili se senima cerskih junaka na Šančinama i čuli su priču o slavnoj pobedi srpske vojske na Ceru. Pauzu za ručak su napravili u etno restoranu “Ruža Todorova” na Ceru. U poseti Vili Albedo uz toplu dobrodošlicu, od strane gospođe Mice Kovačević, upoznali su se radom upešnog seosko-turističkog domaćinstva.

U Šapcu je u subotu studente i profesore, dočekao, pozdravio i poželeo im dobrodošlicu, gospodin Nebojša Zelenović, gradonačelnik grada Šapca. Na Ceru je studente dočekao i pozdravio Božidar Katić, gradski većnik. U nedelju je dobrodošlicu studentima uputila, ispred Turističke organizacije grada Šapca,Tamara Pejić.

Tokom posete čelnici Gradske uprave i prof. dr Snežana Štetić, zamenik direktora Visoke turističke škole, razgovarali su o uspostavljanju saradnje između Grada Šapca i Visoke turističke škole iz Beograda. Posebno su vođeni razgovori, između, prof. dr Snežane Štetić i Tatjane Marković Topalović, v.d. direktorke CSU, o uspostavljanju saradnje ove visokoškolske ustanove i Parka nauke.

U svoje lično ime, kao domaćina i vodiča studentima i profesorima, želim da se zahvalim na podršci za organizaciju posete Aleksandru Vasiću, vlasniku kafane “Miramare”, Dejanu Ivankoviću, vlasniku “Irish Pub-a”, Stanici Milojević, vodiču-kustosu iz Spomen kompleksa “Cerska bitka” u Tekerišu, Lazaru Jahuriću i Ljubomiru Pejiću, vlasnicima etno restorana “Ruža Todorova” i gospođi Mici Kovačević, vlasnici “Vile Albedo”, jer smo još jednom pokazali da smo dobri domaćini.

Ovom posetom profesora i studenata Visoke turističke škole, napravili smo još jedan korak u razvoju i promociji turizma Šapca i planine Cer.

 

Autor teksta: Ana Pavlović, licencirani turistički vodič

Foto: Preuzeto sa sabac.rs

Foto: preuzeto sa sabac.rs

Foto: Ana Pavlović

Foto: Božidar Katić

Foto: Ana Pavlović

Foto: Ana Pavlović

 

Dodatne informacije