Šabac, grad sa dušom koji ćete voleti

Prvo što vidite kada ulazite u Šabac, prelazeći  šabački most koji spaja levu i desnu obalu Save, su ostaci čuvena Šabačke tvrđave. Zbog svog izuzetnog geostrateškog položaja za nju su se vekovima borili Turci, Ugri, Austrijanci.  Osvajanjima i oslobađanjima šabačke tvrđave, kroz vekove, lično su  komandovala dva sultana, jedan kralj i jedan car!

Šabac i Šapčani ponosni su na istoriju svog grada. Uvek će vas podsetiti da je u Šapcu izgrađen prvi konak u Srbiji, prvi zvuci klavira u Srbiji čuli su se upravo iz konaka gospodar Jevrema Obrenovića.  Dok su se u Srbiji početkom XIX veka prozori zatvarali pendžerli hartijom, rezidencije bogatih šabačkih trgovaca su krasili stakleni prozori. Evropske modne trendove  u toku XIX veka  šabačke dame su budno pratile i, sa samo njima svojstvenim šarmom i elegancijom, umele su da nose tu evropsku modu. Mnogo toga u Šapcu je bilo preteča svega u Srbiji ...

Nažalost i prvi grad koji je doživeo jeziva razaranja i neviđene zločine Austro-Ugarske vojske u toku Prvog svetskog rata bio je upravo Šabac. Danas nas na dane patnje i mučeništva  podseća Saborna crkva u Šapcu, koja je posvećena Sv. apostolima Petru i Pavlu. U porti crkve  se nalazi veličanstveni Spomenik Srpskom vojniku. Krajem 2008. g., na Trgu šabačkih žrtava postavljen je Spomenik ratnih odlikovanja grada Šapca.  Za svoja stradanja i za herojski otpor u Prvom svetskom ratu, Šabac je posle rata dobio tri visoka priznanja od Francuske, Čehoslovačke i Kraljevine Jugoslavije. To su najviša odlikovanja koja je u Srbiji dobio jedino grad Šabac.

Šabac je jedan od prvih gradova u Srbiji u kojem je počela da se izučava Kafanologija - nauka o kafanama i kafanskom životu.U skladu sa tim u Šapcu su bili otvoreni brojni univerziteti (kafane) u kojima su Šapčani studiozno i sa stilom izučavali ovu nauku po kojoj su postali poznati u celoj Evropi. Mnogi gostujući profesori bili su poznati pisci, poete, lekari, advokati, trgovci, srpski kraljevi i pripadnici diplomatskog kora u Srbiji ...

U Šapcu su rođeni, učili, živeli i stvarali mnogi poznati Srbi, pohvalićemo se samo nekima od njih dr Laza Lazarević, Sima Trojanović, Milorad Popović Šapčanin, Milorad Panić Surep, dr Draga Ljočić, prof. Pavle Popović, Stanislav Vinaver, Mileva Ajnštajn, Jovan Cvijić, pop Luka Lazarević, Stevan Čalić, Robert Tolinger, Janko Veselinović, Isidora Sekulić, Oskar Davičo  i mnogi drugi.

Kada dođete u Šabac on će vas zauvek osvojiti svojim šarmom i lepotom. Dok se šetate gradom  videćete na fasadama rezidencija, nekadašnjih  šabačkih trgovaca, bogate dekorativne ukrase. Morate znati da su se oni naručivali iz Beča i Pešte, njih su pravili najbolji majstori.

 Ako se u toku prepodneva zateknete u Šapcu biće vam neobična slika punih kafana, kafea i restorana, to neka vas ne čudi to je naša tradicija kojoj smo ostali verni kroz vekove. Kada dođete u Šabac ne propustite da posetite Biblioteku šabačku, jednu od najlepših građevina u Šapcu. Šabačku crkvu, mesto stradanja Šapčana u toku Prvog svetskog rata, Tvrđavu na obali Save u kojoj je 1476. godine boravio i Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula.  Da biste se bolje upoznali sa istorijom Šapca preporučujem Vam da posetite Narodni muzej Šapca i stalnu muzejsku postavku “Šabački vremeplov – ostavština za budućnost”, koja će Vas fascinirati (ne preterujem nimalo!).

Prošetajte se i jedinstvenom ambijentalnom kulturno - istorijskom celinom Gospodar Jevremovom ulicom, a zatim uveče idite na neku od predstava Šabačkog pozorišta,  prisustvujte nekoj tribini u Kulturnom centru ili promociji knjiga, najboljih srpskih pisaca, u Biblioteci šabačkoj. Ukoliko ste više za neki aktivan provod imate brojne kafane i restorane sa orkestrima. Tu su i popularni kafići, kafei i klubovi u kojima će svako naći ambijent koji mu odgovara.

Na administrativnoj teritoriji grada Šapca nalaze se brojna  živopisna sela Pocerine i  Mačve, svako od tih sela ima svoju autentičnu priču koja će vas osvojiti. I naravno, za kraj smo ostavili ono najlepše i najveličanstvenije planinu Cer, mesto gde se odigrala čuvena Cerska bitka, mesto gde se  stvarala istorija. Dolazak na Cer i upoznavanje sa njegovom bogatom istorijom, prirodnim vrednostima, tradicijom i običajima neće vas ostaviti ravnodušnim. Brojni vidikovci otkriće vam zašto Cer nazivaju i „zapadnom kapijom Srbije“. Na Ceru se prepliću prošlost i sadašnjost, legenda i stvarnost … Cer sa svojom raskošnom lepotom prirode, ponosno stoji, kao dragulj na kruni severozapadne Srbije.

Sa nestrpljenjem Vas očekujemo u Šapcu. Mi smo otvoren grad za posete 365 dana u godini!

 

Dobro došli u Šabac, dobrodošli u grad sa dušom koji ćete voleti!

 

 Autor teksta: Ana Pavlović, licencirani turistički vodič

 


Foto: Sonja Nedeljković

Foto: Sonja Nedeljković

Foto: Sonja Nedeljković

Foto: Preuzeto sa zvanične stranice Gradske uprave grada Šapca

Panorama Jadra, planina Cer

Foto: Ana Pavlović

Napomena: Korišćenje objavljenog teksta obavezuje navođenje njegovog izvora. Bez saglasnosti autora nije dozvoljeno korišćenje navedenog teksta u komercijalne svrhe i publikacije.

Dodatne informacije