EKO AVANTURA CERA - Nagrada za najbolju eko turu u Srbiji

U Privrednoj komori Srbije, 12. septembra 2017. godine, održana je svečana dodela nagrada za održivi turizam.

Centar za istraživačke i razvojne projekte "EkoDev" uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Turističke organizacije Srbije, dodelili su nagrade za održivi razvoj turizma u pet kategorija, održivi smeštaj, eko-tura, održivo upravljanje destinacijom, tur operater i nagrada za doprinos zajednici.

Nagrada u kategoriji održivi smeštaj pripala je hotelu "Radisson Blu", dok je nagradu u oblasti eko-ture pripala Udrženju "Ekos" iz Šapca. U trećoj kategoriji, nagrada je pripala JP "Ada Ciganlija, u četvrtoj "Serbia tour operatoru", a u petoj kategoriji nagradu je osvojilo Udruženje klub "Salamandra".

Cer je sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, turističkim potencijalima predstavljen kroz eko turu 'EKO AVANTURA CERA', pobedio na takmičenju u okviru Obelažavanja UN godine održivog turizma.

Standardi i parametri koji su ispunjeni, u kreiranju eko ture, bili su jednaki za sve države, koje su članice UN, a koje su na nacionalnom nivou raspisale konkurs.

Ovom nagradom za Cer su širom otvorena vrata za razvoj ekoturizma.

Dobitnici nagrada za 'Održivi turizam 2017.'

EKO AVANTURA CERA u svom dvodnevnom programu turistima nudi aktivni boravak u prirodi u šetnji dugoj 28km, koja je raspoređena u dva dana. Pored bogatih prirodnoh vrednosti Cera sa kojima će se turisti upoznati (flora, fauna, ornitofauna, geologija) , predstavljena je bogata i slavna prošlost Cera (Cerska bitka, Boj na Čokešini, manastiri iz perioda vladavine porodice Nemanjić, praistorija i ostaci vojnih utvrđenja iz perioda vladavine rimske imperije). Kroz nematerijalnu kulturnu baštinu Cera turisti se mogu upoznati sa tradicijom i običajima lokalnog stanovništva na području Cera. Legende i mitovi koji su, takođe, deo nematerijalne kulturne baštine predstavljeni su kroz staroslovensku mitologiju i božanstva kojima su se naši preci molili.

U segmentu uključivanja lokalne zajednice, u turističku ponudu, turistima se nude jela od organski zdravih proizvoda sa područja planine Cer, radionice pripremanja zdrave hrane, radionice prepoznavanja, branja i pripremanja lekovitog bilja, kao i plasiranje proizvoda domaće radinosti.

Kroz sportske aktivnosti koje se mogu upražnjavati na Ceru turistima su u ponudi, pešačke šumske staze čija ukupna dužina iznosi 80km, rekreativno planinarenje,  let paraglajdingom, vožnja biciklom po dve zvanične biciklističke staze koje su ukupne dužine 110km i koje prema kategorizicaciji planinskih biciklističkih staza spadaju u adrenalinske.

Za smeštaj, u toku boravka na Ceru, turistima je ponuđena Planinska kuća ‘Cerera’ – etno restoran ‘Ruža Todorova’, kao i seosko turistička domaćinstva na području Cera.

Važnost nagrade koju je osvojila EKO AVANTURA CERA ogleda se kroz eko turizam koji je najzastupljenija grana turizma u današnjim svetskim turističkim trendovima. Najvažnije od svega je da ova tura omogućava saradnju privatnog i javnog sektora, uključivanje celokupne lokalne zahednice i plasiranje organski zdravih proizvoda i proizvoda domaće radinosti koji će povoljno uticati na ekonomski, socijalni i društveni razvoj područja, kako planine Cer, tako i lokalnih samouprava Šapca i Loznice.

EKO AVANTURA CERA, sa ovom nagradom, ući će u zvaničnu turističku ponudu eko tura Srbije, kojih sada ima 14. Eko tura biće evidentirana i u UNWTO (World Tourism Organization).

Sa eko turom i nagradom za ‘Održivi razvoj turizma za 2017. godinu’, Cer postaje prepoznatljiva eko destinacija!

 

Dobitnik nagrade: Udruženje EKOS Šabac

Autor eko ture: Ana Pavlović, saradnik 

Saradnici na kreiranju eko ture:

MSc Maja Mandić, predsednik 

MSc Olivera Vasić Kikanović, potpredsedik

 

Autor teksta i fotografija: Ana Pavlović

 

Staza zdravlja

Milinski potok

Dikosavića vodenica u selu Milina

Panorama Jadra

Vidikovac Krstovi

Panorama Pocerine  

Dodatne informacije