Свети Димитрије и црква Светог Димитрија у Солуну

Фото: Фотографија преузета са сајта eparhija-timocka.org

Српска православна црква и њени верници 8. новембра славе дан Светог великомученика Димитрија, који је у народу познатији као Митровдан.

Светац кога као крсну славу славе многе српске породице, родио се у грчком граду Солуну од благородних и благочестивих родитеља, који дуго нису могли да имају децу.

Његов отац је био војвода Солунски, а положај војводе, Димитрије је наследио после очеве смрти. Цар Максимилијан хтео је да Димитрије буде гонитељ хришћана у Солуну, на шта Димитрије није пристао, већ му се успротивио.

Проповедао је хришћанство и јавно признао пред Максимилијаном да је хришћанин. Разјарени цар бацио је због тога Димитрија у тамницу. У тамници му се јавио анђео који га је укрепио у страдањима. После неколико дана је погубљен.

Хришћани су тајно сахранили његово тело из којег је почело да тече миро, којим су се болесни лечили. Мошти светог Димитрија, који је своје богатство разделио сиромашнима, налазе се у Солуну. Свети Димитрије је и заштитник овог грчког града, док Руси сматрају светог Димитрија покровитељем Сибира.

Свети великомученик Димитрије је један од Христових ратника, који се са својом вером у Бога борио за Христа.

У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Како кажу народна веровања, уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде у свом дому, тај ће се преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Обичај је био код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове.

Познато је и да су се на Митровдан хајдуци разилазили и одлазили да презиме код јатака, да би се опет састали на Ђурђевдан. У народу се каже "Митров данак, хајдучки растанак, Ђурђев данак, хајдучки састанак".

По томе какво је време на Митровдан, од давнина се предвиђала предстојећа зима, aко буде кише и мраза, очекује нас дуга и хладна зима са много снега.

 

 

Фото: Ана Павловић

Црква Св. Димитрија у Солуну

Црква је подигнута 413. године, на месту где је пострадао Св. Димитрије. Свој коначни изглед добила је у првој половини VII века и убрзо постала најважнија црква у граду, са малим, вишеугаоним храмом украшеним сребром, симболичним гробом свеца. Такође, за време археолошких ископавања током 30-тих и 40-тих година XX века, испод темеља цркве пронађен је бунар - вероватно исти онај у који су римски војници бацили тело Димитрија.

На приземном нивоу цркве још су видљиви делови шест мозаика са приказима Светог Димитрија који се сматрају неким од најранијих византијских мозаика. Крајем XV века, па све до 1912. године, црква је била претворена у џамију. Црква је  1917. године била прилично оштећена у великом пожару који је захватио читав град. Обнова је трајала до 1948. године.

Црква Св. Димитрија  од 1988. године налази се на листи UNESCO-а.

Наос цркве Светог Димитрија у Солуну

Фото: Ана Павловић

Фото: Ана Павловић

Dodatne informacije