Septembar u Šapcu

Foto: Ana Pavlović

Provedite septembar u Šapcu prisustvujući brojnim manifestacijama, izložbama, pozorišnim predstavama, koncertima, karnevalu i naravno nadaleko poznatom šabačkom Vašaru.

 

1.-6. septembra – Evropski dani jevrejske kulture

12. - 14. septembra – Čivijaški karneval

12. - 14. septembra – Čivijada

21. septembar – Vašar

U okviru svih ovih manifestacija održavaju se izložbe, tematske večeri, takmičenja, bazar starih i umetničkih zanata, koncerti, fićijada, itd. .

 

Zahvaljujući brojnim događajima i dešavanjima Šabac u ovom periodu ponovo postaje najveseliji Grad na Balkanu. U toku trajanja Čivijaške Republike možete prisustvovati izboru za Predsednika i njegovom proglašenju, čime automatski postajete državljanin Čivijaške Republike. Čivijaška Republika je jedina slobodna država u Srbiji, Evropi i vaskolikom svetu . Ustav i zakoni Čivijaške Republike su samo nama Čivijašima znani, ljubomorno ih čuvamo i prenosimo sa kolena na koleno, ne otkrivamo ih nikome .... Ne otkrivamo ih jer ih ni mi ne znamo, ali to sada nije bitno.

Zato znamo Preambulu Ustava Čivijaške Republike, a ona glasi ' Veselo raspoloženje je osnovno i zakonom zagarantovano pravo svakog državljanina Čivijaške Republike.' Prekršilac najvišeg državnog akta ukoliko pokuša da to pravo ospori i otuđi, bilo kom državljaninu, biće sankcionisan prema Krivičnom zakonu Čivijišake Republike Član 1., koje glasi,  'Prekrišilac se ima ismevati do kraja njegovog života.'

Jedino pravilo koje morate poštovati tokom trajanja meseca septembra, kada dođete u Šabac, jeste da morate biti veseli, raspoloženi i spremni na svaki vid šale (mi, Čivijaši, naših šala nismo štedeli ni kraljeve ni kneževe, a bogami ni predsednike država, tako da se ne nadajte povlašćenom položaju).

O Vašaru i dešavanjima na njemu ne moram da Vam pričam. On sam priča priču o sebi, ali da biste tu priču čuli morate ga posetiti. Nekada je on bio preteča današnjih Sajmova poljoprivrede, gde su se bogati privrednici, poljoprivrednici i trgovci sastajali i dogovarali poslove. Poslovi koje su dogovarali bili su milionskih vrednosti. Verujte mi, da današnji privrednici Srbije i Evrope naspram nekadašnjih šabačkih trgovaca imaju izgled i bogatstvo skromnijeg zanatlije.

Raznolikost i raznovrsnost ponude 'od igle do lokomotive' na vašaru prosto Vas primorava da nešto kupite, pa makar to bila samo metla, ceger ili varjača ... Brojni ugostiteljski objekti koji su smešteni pod šatrama, svojim gostima nude jareće, jagnjeće i svinjsko pečenje, gulaše i svadbarski kupus. Neću preterati, kada Vam kažem, najukusnije pečenje koje ćete probati u Srbiji, jeste upravo na šabačkom vašaru. Brojni muzički orkestri koje angažuju vlasnici šatri ... e, oni se već ne daju opisati njih morate čuti i videti. A, zašto je to tako, shvatićete kada dođete na vašar. Ima i za najmlađe tu svakakvih vrteški, automobilića na suduranje, balerine, piratski brod itd.,zabave zbog koje Vaše dete neće hteti da ide kući, a nećete ni vi, jer će se probuditi dete u Vama.

Što se tiče Čivijaškog karnevala on je priča za sebe, koja upotpunjava veselu prirodu i dešavanja svih prisutnih tih dana u Šapcu. U karnevalskoj povorci i Vi možete učestvovati, jeste da nije isto kao da ste na Sambodromu, ali je nekako lepše, jer je naše. I sve to zahvaljujući našem Šapčaninu Radušku Jankoviću.

U toku trajanja Čivijade, Karnevala i Vašara institucije kulture uključuju se sa organizacijom predstava, izložbi, književnih večeri. Tu možete videti da mi kulturu veoma cenimo i mnogo ulažemo u nju.

U toku celog leta i sve do kraja septembra u Velikom parku na otvorenoj sceni održavaju se koncerti domaćih rok, bluz i džez bendova. Ovo dešavanje koje se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Šabac je nešto našta smo mi Šapčani posebno ponosni, nastupaju šabački najbolji bendovi (a, svi su najbolji) malo se provuče i neki bend sa strane, ali dobro mi smo grad koji je uvek davao šansu svima.

E, sada ono najbolje Šabačke kafane. Njih više nema, ali ima restorana, klubova, kafea koji čuvaju i neguju duh i ambijent starih šabačkih kafana i u kojima do zore možete da se veselite uz muzičke bande koje će Vam isterati sve pare iz džepa, ali verujte mi vredeće. Ovde ću citirati poznatog srpskog kafanologa Tomu Zdravkovića “Novac potrošen u kafani je novac uložen u sećanja”.

Tu sam, i ja, da Vam pomognem da upoznate Šabac kroz kafansku turu i da se upoznate sa Šapcem.

Kafanska tura

Upoznajte Šabac

 

I za sam kraj ...

Vi još uvek čitate tekst i niste odredili datum Vašeg dolaska?!

Uzmite olovku, svoj notes i zaokružite crvenom bojom datume od 1. do 21. septembra, jer Šabac Vas čeka.

 

Dobro došli u Šabac!

Autor teksta: Ana Pavlović

Foto: Sonja Nedeljković

Letnja scena Veliki park

Foto: Sonja Nedeljković

 

Dodatne informacije